HET EIKENHOF is een stoeterij en fokkerij met als doel het fokken van Arabo Friesche paarden. Deze paarden moeten eruitzien als een mooie moderne Fries, maar met een versterkt hart en longen van de beste Arabier. Karakter moet ook als een Fries zijn, maar gevoeliger voor de hulpen.

OORSPRONG

Het barokke Friesche Paard (oorspronkelijk Ridderpaard) werd tijdens de 80j Spaanse bezetting flink met Arabisch bloed verlicht tot het zelfs een echter verbeteraar werd voor andere rassen. Adelijk hoven namen dit paard voor hogeschooldressuur, de taaie Morgans, de elegante Andalusiërs en zelfs de harddravers, zoals de Orlov werden met friesch prestatiebloed verbeterd.
Toen begin 1900 de zwaardere landbouwwerktuigen ingevoerd werden, stierf het friese paard bijna uit; het miste massa en binnen korte tijd werd via selectie een zwaar, kortbenig "landbouwtype" gefokt, dat in de daarop volgende 60 jaren enorm aan snelheid, wendbaarheid en uithouding verloor!
Bij de opkomst van de nieuwe discipline "Samengestelde Mensport" kwamen tientallen fries aanspanningen uit in de mensport. dit fraaie paardenras heeft van nature de mooie uitstraling EN super karakter, die hem zo geschikt maken voor deze sport. Echter spoedig kwam het dilemma van een duidelijk tekort aan uithoudinsvermogen in de marathon. Daarom stapten bijna alle sportmensen over op de andere warmbloeden, Lippizaner, enz...

In bijlage vindt u een prachtig artikel over de oorsprong van het Friese paard waarin duidelijk wordt dat het al eens veredelt is met Iberisch bloed.
klik hier voor het volledige artikel

ARABO

Enkele liefhebbers hadden een uitstekend idee om weer een scheutje van het allerzuiverste uithoudingsbloed in te kruisen: de woestijnarabier. Dat was bloedaansluiting.
Daartoe werd uitgegaan van allerhoogste kwaliteit in beide rassen: Het Egyptisch staatsgeschenk aan Duitsland, de mooie groet woestijnarabier en topvererver, Gharib, werd gepaard aan de "Parel uit de Friesche Fokkerij" Gelbrich Model, Referent, Prestatie. Het 50/50 kruisingsproduct uit die twee Araboe-Friesche toplijnen is de vader van de paarden van het momenteel in de top-5-beste-ter-wereld draaiende vierspan van Team Schrijver/Aerts, die een hele vereniging van supporters rond zich heeft weten te scharen. Deze paarden lopen nu al vele jaren in de internationale sport en zelfs in de zwaartste marathons hebben ze nog veel uithoudingsvermogen over. Een verbluffend resultaat voor deze producten van "Verdringingskruising"

FRIESCHE

Gelbrich, de moeder van de stamvader der Arabo-Friesch sportpaarden was tevens de moeder van de beroemde Wereldkampioen zuiver friesche hengst Hearke 254 pref. Hij was ook jarenlang Tuigkampioen van Nederland. Dit onderstreept dat aan de friesche kant alleen het beste bloed werd gebruikt in Arabo-Friesch Sportpaarden. Bij de moeders van de Arabo-Friesche sportpaarden werd bovendien zo goed mogelijk geselecteerd op uithoudingsvermogen. Ofwel zijzelf ofwel hun ouders moesten sterk hebben gepresteerd. Achteraf bemerkten we dat deze friezinnen vooral veel oud ( soms reeds uitgestorven) bloed voerden. Het blijkt zelfs dat deze topsportpaarden geen druppel van het momenteel zo populaire Tetmanbloed in hun aders voeren. Deze ervaring heeft ons geleerd om streng te zijn met welk soort Fries bloed onze dekhengsten moeten voeren om tesamen met een scheutje van het beste Arabierbloed sterke sportieve aanleg in de nafok met zuiver friese merries te waarborgen

SPORTPAARDEN

Door strenge selectie wordt er veel gedaan om friesche paarden in de sport te laten doordringen. Gelukkig lukt dat steeds beter, maar in de allerhoogste topsport kunnen deze mooie zuiver Friese paarden helaas vaak net niet mee.
Het enorme succes van de Arabo-Friesche Sportpaarden heeft ertoe geleid, dat op verzoek van sportmensen zelf op 21 maart 2000 onze nieuwe vereniging werd gesticht met het doel de fokkerij verder profissioneel uit te bouwen. De opgedan kennis wordt verder gebruikt en de vereniging kent reglementen voor de fokkerij.

HOE ZIET ZO'N ARABO-FRIES VEULEN ER NU UIT?

  • Bijna niet te onderscheiden van een moderne Fries, diep zwart met normaal vol behang
  • Heel levendige, sterke, blijmoedige veulens
  • Uniform van type en fraaie lang gebogen hals, Soepele economische bewegingen
  • Een echt gouden en meewerkende karakter. Snel Leers en gevoelig aan de hulpen
  • Groeien meestal groot uit, hoogbenig en enorm uithoudingsvermogen voor friese begrippen.
  • Kopers vaak warmbloed- of echt sportliefhebbers, vaak anderen als voor zuiver Fries.